PTSS/
BURNOUT

PTSS en burn-out

Inmiddels geef ik al weer een aantal jaren yoga en massages. Hieruit ontstaan vaak mooie connecties met waardevolle gesprekken. Regelmatig komt in een gesprek naar voren dat iemand PTSS of burn-out klachten heeft en wat dat doet met een persoon.

Mijn interesse is hierdoor gegroeid en ik ben me daar steeds meer in gaan verdiepen. Hoe kunnen gedachten omgezet worden in voelen? Is het mogelijk om 100% te luisteren naar de signalen van jouw lichaam? En hoe kan je jezelf hieraan overgeven?
Mijn ervaring is inmiddels dat zowel yoga als massage zoveel meer kan betekenen voor iemand met PTSS of een burn-out. 
Natuurlijk zijn het twee verschillende manieren van ervaren:

Yoga

Bij zowel PTSS als een burn-out is het belangrijk om iets te doen wat ontspanning geeft in het hoofd. Wanneer de spanningen of angsten te hoog oplopen helpt het om ontspanningsoefeningen te doen. 

Iedere yogales begint met bewustwording van jouw lijf en ademhaling. Hierna volgen een aantal oefeningen met bijpassende ademhalingen elkaar op. Deze oefeningen zijn makkelijk te volgen en de ademhaling vindt vanzelf zijn weg. Doordat je volledig  met jezelf en jouw ademhaling bezig bent, zorgt het ervoor dat je helemaal uit het hoofd gaat en alleen nog maar gefocust bent op je lijf.

Uit de waardevolle gesprekken en terugkoppeling van de mensen blijkt dat yoga veel positieve energie geeft. Er wordt minder vermoeidheid ervaren, men krijgt een beter humeur, voelt zich beter in balans, heeft minder pijn en krijgt een betere kwaliteit van leven.

Massage

Voel je je gespannen, ben je overprikkeld en kun je moeilijk problemen loslaten, dan kan een massage gericht op PTSS of burn-out een manier zijn om je over te geven aan rust en ontspanning. 

Een normale massage kan te heftig zijn omdat het lichaam moeilijker met prikkels om kan gaan. Mijn ervaring is dat de intensiteit en de duur van de massage rustig opgebouwd moet worden. In eerste instantie kan alleen aandacht voor hoofd, rug, nek en schouders al voldoende zijn. Op deze manier kan je makkelijk een begin maken met je mentale last loslaten.

Handelswijze:

Ik luister graag naar wat voor jou wel of niet goed voelt. Hierop stem ik de behandeling af en zal tijdens elke behandeling aangeven wat ik ga doen en waarom. Mijn intentie is altijd masseren vanuit het hart en gevoel.